Iniciativa legislativa popular per a la dació en pagament

La PAH ha iniciat un procés d’Iniciativa Legislativa Popular (ILP) demanant la dació de pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social.
Una ILP és un procés de participació ciutadana en que es demana al congrés que debati una llei d’interés popular.

La ILP demana la dació en pagament amb efectes retroactius. Això vol dir que en els casos d’hipoteca sobre l’habitatge habitual l’entrega d’aquest suposi la cancel·lació total del deute. També demana la paralització dels desnonaments i que les famílies afectades puguin seguir residint al seu habitatge per un període de 5 anys amb un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos.

El procés comença aconseguint 500.000 firmes a tot l’estat espanyol. Un cop recollides aquestes firmes la Mesa del Congrés les ha de validar juntament amb el text de la ILP. Arribat a aquest punt el Congrés ha de debatre i votar la iniciativa.

La Mesa del Congrés, formada en l’actualitat per cinc membres del PP, tres del PSOE i un de CiU ha frenat la ILP de la dació en pagament amb diverses excuses. Esperem poder començar a recollir firmes a finals de març i el procés de recollida seguirà fins a inicis de novembre d’aquest any.

L’objectiu de la PAH és, a més d’iniciar el procés legislatiu, donar visibilitat al problema que estan patint milers de famílies i fer pressió per a que l’estat comencí a oferir solucions. És per això que amb 500.000 firmes no en tenim prou, des de la PAH volem que la recollida de firmes sigui un éxit i deixi palès que el poble exigeix una solució a la situació a la que ens ha avocat la cobdícia de la banca.

La legislació actual permet al banc fer fora una família que no pot fer front al pagament de la hipoteca  i encara reclamar-los deutes pendents, ja que els valors de tassació actuals no cobreixen les hipoteques demanades. Per si tot això fos poc gairebé la totalitat de les subhastes de pisos es declaren desertes i el banc s’adjudica l’habitatge a si mateix per un preu menor, això incrementa encara més el deute de les families.
No podem tolerar aquesta situació pel patiment que provoca a les famílies i la fractura social que suposa.

Per tot això convidem a tothom a firmar reclamant que es respectin els drets de les famílies afectades per sobre dels interessos d’uns pocs.
Així que disposem dels fulls de firma establirem taules a Sabadell per a poder firmar. També podeu llegir més sobre aquest tema a la web de la PAH o a la web específica sobre la ILP.

Arxius adjunts

Texto de la ILP