La operació policial d’ahir és totalment intolerable

Ahir dissabte 13 d’abril es va fer públic l’alliberament del tercer bloc de la PAHC de Sabadell, emmarcat en la campanya d’Obra Social la PAH, destinada a allotjar famílies als pisos buits propietat d’entitats financeres.

A diferència de les altres dues ocupacions en què les famílies allotjades es van identificar sense que els mossos entressin a l’immoble, en aquesta ocasió l’actitud dels dos agents que es van personar va ser totalment bel·ligerant i sense cap voluntat d’establir un diàleg amb els membres de la PAH ni amb la seva advocada. Els dos agents van exigir que se’ls deixés entrar malgrat no tenir cap ordre judicial i sabent que el que pretenien fer era del tot il·legal, tal com els va informar l’advocada. Després d’aquesta insòlita actitud, des de la PAHC -a través de la nostra advocada- ens vam posar en contacte amb l’Intendent Guillot per buscar una solució dialogada i malgrat manifestar que era del tot innecessari exigir entrar dins del bloc per fer la identificació de la família ocupant, vam acceptar aquest procediment per evitar tensions innecessàries.

Avui hem sabut que dues persones de la PAHC, així com la nostra advocada, han estat denunciades per un presumpte delicte de desobediència i resistència. Diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra s’han personat als domicilis de les nostres companyes per citar-les a declarar aquesta tarda.

Es tracta de l’operació policial més surrealista dels darrers temps a la nostra ciutat i suposa el creuar una nova línia vermella pels fet que anomenem a continuació

És totalment intolerable la denúncia contra les tres persones que van mediar evitant un conflicte major, entre les quals la nostra advocada que estava en contacte directe amb l’Intendent Guillot per negociar la identificació i comprovació del fet a dins de l’edifici.

Es tracta d’una actuació policial del tot innecessària ja que representa una presa de partit en favor dels interessos de les entitats financeres en un moment d’emergència social en el qual fins i tot les administracions estan reconeixent la seva incapacitat per resoldre les necessitats habitacionals de centenars de milers de persones arreu de l’estat espanyol. Es tracta d’un procediment policial amb un clar caràcter polític. Lluny de la seva obligació de mediar, amb la seva actitud no fan res més que agreujar el conflicte.

Aquesta actuació està emparada pel màxim responsable policial dels Mossos a Sabadell, l’Intendent Guillot

Amb aquesta operació es posa de nou de relleu la reiterada persecució a determinades persones significades en la lluita pel dret a l’habitatge i la criminalització política d’aquest moviment. És una mostra més de l’assetjament policial contra la PAHC i contra les persones que han tingut més visibilitat en aquest col·lectiu per la seva tasca de portaveus, que ja acumulen diverses multes de milers d’euros i diferents processos penals irregulars, injustificats i discrecionals, que s’executen sense una prèvia identificació i que generen una absoluta indefensió a les persones encausades. Per altra banda també s’està perseguint a les advocades que assumeixen la seva defensa.

Davant d’aquests fets intolerables, exigim:

Un posicionament públic del Conseller d’Interior, Ramon Espadaler, respecte aquests fets i de les actuacions dels Mossos d’Esquadra contra les Plataformes d’Afectades per la Hipoteca: el cessament immediat de l’Intendent Guillot del seu càrrec i responsabilitats per aquestes actuacions, l’aturada de tots els processos i retirada de sancions administratives contra les militants de la PAHC i que demani públicament disculpes a la PAH.
Un posicionament públic de l’Ajuntament de Sabadell i dels Grups Municipals de suport a la PAHC i exigint la dimissió de l’Intendent Guillot així com la demanda de responsabilitats al cos dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació.

Com a PAHC reiterem la nostra voluntat de seguir lluitant des de la mobilització al carrer i l’autorganització popular fins a aconseguir els nostres objectius polítics bàsics: dació en pagament retroactiva, paralització de tots els desnonaments i habilitació d’un parc públic d’habitatge de lloguer social amb els pisos buits que són a mans de les entitats financeres.

La repressió en cap cas aturarà la nostra lluita pel dret a l’habitatge.

Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabasdell