Valoracions sobre la decisió de l’ajuntament de sancionar als bancs

Davant les informacions que hem rebut a través dels mitjans de comunicació local que l’Ajuntament de Sabadell ha decidit aplicar sancions als bancs propietaris de pisos buits, des de la PAHC de Sabadell volem fer les següents consideracions.

1) Cel·lebrem la decisió tot i que no en coneixem els detalls tècnics d’aplicació. Recordem que aquesta proposta la vam traslladar al consistori a la darrera reunió mensual que vam tenir i per tant que finalment hi hagi la possibilitat de fer-se efectiva no podem fer més que valorar-ho posivitament com un pas més en la pressió que intentem traslladar a la banca que acapara milers de pisos buits mentre centenars de sabadellencs es veuen empesos a ocupar, amb o sense la PAHC.

2) Recordem que des de la primera reunió cel·lebrada amb l’Ajuntament ara ja farà més de dos anys hem posat sobre la taula insistentment la necessitat de llistar i penalitzar els pisos buits propietat d’entitats financeres (la proposta inicial era amb recàrrecs considerables de l’IBI) i la resposta sempre ha estat que no era possible per temes competencials. La decisió de l’Ajuntament de Terrassa de fer-ho ha posat de manifest el que fa temps que venim dient al consistori sabadellenc: que amb voluntat política es pot fer molt i molt més del què s’està fent. Ens preocupa que les iniciatives com aquesta només es prenguin quan hi ha l’onada mediàtica que les justifica i l’experiència prèvia que les avala i no per voluntat i iniciativa pròpia.

3) Esperem tenir més detalls sobre l’aplicació d’aquestes sancions a la propera reunió que tenim acordada amb el consistori per mitjans de febrer. Com sempre, farem tot el possible per assegurar-nos que aquesta mesura no es quedi en un brindis al sol i que es faci efectiu aviat. Els tempos per resoldre aquests problemes també són importants i ja els hem fet saber repetides vegades a l’Ajuntament que no pot ser que en el temps que va d’una reunió a una altra s’avanci tan poc en els compromisos presos. A tall d’exemple, porten més d’un any fent aquestes reunions amb les entitats per tancar la cessió de pisos buits i no parem de sentir això de “n’estem parlant” sense cap concreció temporal i això ens sembla inacceptable.

4) Felicitem a la PAH de Terrassa i al moviment de les PAHs catalanes en general per haver fet possible aquesta iniciativa a Terrassa i haver-nos possibilitat replicar-la a nivell local. Entre totes, tot.

Sabadell, 9 de gener de 2014