Declarem BBVA enemic públic de la nostra ciutat

Des de la PAHC de Sabadell volem denunciar l’augment i allau de casos amb data de desallotjament de BBVA tant d´okupació com d´execucions hipotecàries

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell hem ocupat avui l’oficina del BBVA situada al barri de Torre romeu per denunciar que declarem a aquesta entitat enemiga pública de la nostra ciutat. El BBVA és un dels pocs bancs que segueix desnonant en casos d´execucions hipotecàries ni ofereix cap solució ni alternativa a les desenes de famílies que desallotja cada setmana, tancant-se en banda a cap tipus de negociació, tot i les reiterades peticions per part de les famílies afectades i del nostre col·lectiu a negociar lloguers socials i que s’aturin d’una vegada els desnonaments i desallotjaments de famílies sense recursos. En els nostres repetits i constants intents de sol·licitar, ens hem trobat, fins i tot, amb treballadors d’oficines que han tingut actituds insultants i inclús racistes.

El BBVA està forçant a que les dates de desallotjament siguin obertes en més d’un procediment, per evitar que la PAHC pugui mobilitzar-se davant la porta de l’immoble i evitar que el desallotjament es materialitzi. Així, lluny d´oferir cap tipus de solució a la greu problemàtica que l´entitat genera, aquesta ha pres una posició bel.ligerant amb qualsevol persona o col.lectiu que reclama que BBVA  assumeixi la responsabilitat social que té i s’assegui a negociar per a oferir alternatives. Aquesta posició bel.ligerant està prenent fins i tot formes repressives contra la nostra ciutadania.

Fa molt temps que aquesta és la dinàmica i en les darreres setmanes no ha fet més que agreujar-se. Aquesta setmana tenim un desnonament per execució hipotecària, un desallotjament per okupació i un judici en el què el mateix BBVA denuncia a dues companyes i reclama, a més, una ordre d´allunyament de qualsevol membre de la  PAHC de totes de les seves oficines.

Els casos de persones i famílies que s’han vist obligades a okupar un immoble d’una entitat financera perquè l’administració no els ha pogut oferir cap alternativa està augmentant dramàticament i és un conflicte que hem de resoldre de forma col·lectiva, pública i de ciutat, no de forma aïllada ni individualitzada, com l’entitat pretén. Un 63% dels desnonaments que ens han arribat a la PAHC des del mes de gener d’aquest any són precisament d’immobles ocupats d’entitats financeres, i un 78% d’aquests darrers són responsabilitat directa del BBVA.

Des de la PAHC fa molt de temps que treballem per posar fre a aquesta situació. De facto, som l´únic agent en aquesta ciutat que estem aportant alternatives reals i materials a aquesta situació. Som els únics que estem garantint que cap família estigui al carrer sota cap pretext i som els únics que defensem de forma neta, clara i contundent les ocupacions de béns immobles propietat d’entitats financeres quan les famílies no tenen CAP més opció. En definitiva, la situació actual real és que la PAHC i la seva autoorganització popular està encarregant-se de resoldre qüestions que li pertoquen de forma directa als diversos governs -municipal, autonòmic i estatal- a l’hora de garantir el dret a l´accés a l’habitatge.

Davant d’aquesta dramàtica situació apel·lem a que l´Ajuntament de Sabadell que, d´una vegada per totes, es responsabilitzi de la gravíssima problemàtica que pateix la ciutat. Pensem que els poders públics són els que han de garantir el compliment del dret a l´accés a l´habitatge i que, si no disposen de recursos, han de poder exigir-los i trobar-los allà on són. Entitats financeres i privades acumulen ala ciutat milers de pisos i estan gestionant i regulant de facto  aquest dret. Les entitats financeres i empreses privades no haurien, sota cap concepte, de regular cap dret fonamental de la ciutadania i és urgent que els diferents governs deixin de permetre aquesta usurpació de poder.

En els darrers mesos, hem instat al govern municipal de la ciutat a iniciar un procés de pressió al BBVA per a que aquest deixi d’assetjar a les desenes de famílies a les que obre processos judicials i llença, literalment, al carrer i a la misèria. L’Ajuntament ens ha confirmat que aquesta darrera setmana ha instat a aquesta entitat financera a realitzar una primera reunió amb el govern i la PAHC. BBVA, senzillament, s’hi ha negat. 

L’actitud despòtica del BBVA, que s’està lucrant de la crisi econòmica i social que patim la classe treballadora, no ens deixa cap més opció que fer-li front a cada desallotjament, a cada oficina i a cada judici fins aconseguir:  l’aturament inmediat de tots els desallotjaments -ja siguin per execució hipotecària o per okupació-  i la construcció d’un protocol que reguli lloguers socials per a totes aquelles famílies i casos que viuen sota sostres de la seva propietat i a les que ningú els ha pogut oferir cap alternativa. De moment, i per començar, el que serà sens dubte una llarga batalla, en  la que no pensem rendir-nos.

Reclamem, a més, a l’Ajuntament de Sabadell que, en compliment dels seus compromisos, engegui una campanya d’assenyalament public del BBVA.