Algunes consideracions sobre les darreres declaracions del govern municipal al voltant de la nova llei 24/2015

Esperem que el procés avanci, que la llei s’apliqui definitivament, que el govern la defensi quan toqui i que hi destini tota l’energia per desplegar-la rigorosament.

Aquesta setmana, l’Ajuntament de la nostra ciutat ha exposat, en una roda de premsa, la declaració d’intencions que preveu dur a terme en el marc de la nova llei aprovada gràcies a la organització, mobilització i lluita del nostre moviment; la PAH.

Fa 5 anys que la PAHC de Sabadell estem posant sobre la taula del govern local, una vegada rere l’altra, propostes constructives i concretes per fer front al despotisme de les entitats financeres contra les persones. Després de l’aprovació de la nova llei, l’Ajuntament decideix, per fi, presentar una nova línia de treball que recull part del què, com a PAH, venim dient des de sempre. Multes als bancs, cessió de pisos a l’administració, lloguers socials per les famílies que estan okupant.

Arriba tard, però almenys sembla que arriba. Felicitats a totes les que estem en la lluita per aquesta petita batalla guanyada.

Però no cantem victòria;

– La llei 24/2015 està en vigor des de fa gairebé un any. Durant tot aquest temps, i contra la normativa ja establerta, les entitats financeres han seguit gaudint d’impunitat alhora d’imposar criteris i tempos. L’Ajuntament no ha fet cap reestructuració seriosa per a garantir el compliment d’aquesta llei en la seva totalitat. Entenem que aquesta situació prendrà un gir de 180º d’ara en endavant.

– Fins el moment, cap ajuntament del territori ha apostat per unes línies de treball i aplicació d’aquesta llei tant clares com ho ha fet el regidor d’habitatge de la nostra ciutat en aquesta declaració de dilluns passat. Celebrem el to i les mesures que proposa. Però cal dir, també, que Sabadell fa tard, per exemple, pel què fa a les sancions a les entitats financeres que la llei ha reglamentat per tenir habitatges en desús.  En d’altres municipis, aquestes multes ja s’han començat a aplicar des de fa mesos.

– La situació d’emergència habitacional que pateix la nostra ciutat és dramàtica i s’ha agreujat moltíssim en els darrers anys i mesos. L’administració no té recursos per a fer-hi front i fins el moment no ha iniciat un procés per a aconseguir aquests recursos d’allà on sí hi són: en mans d’entitats privades. Esperem que a partir d’ara i en l’aplicació d’aquesta llei, el govern municipal recuperi tots els recursos necessaris per a poder exercir els deures que li corresponen.

– Existeixen centenars de famílies que estan sent assetjades pels bancs i sense una alternativa habitacional viable. L’únic agent social que ha garantit que els  desnonaments s’aturin hem estat nosaltres, esperem que, d’una vegada per totes,  l’Ajuntament de Sabadell es faci càrrec de la problemàtica i sigui pro actiu alhora de detectar i abordar tots aquests casos. Vinguin d’hipoteca, de lloguer o d’okupació.

– Caldrà veure com avança aquest procés, en quins terminis i de quina manera millora les condicions materials de vida de totes aquelles persones i famílies a qui se’ls vulnera sistemàticament el dret a un habitatge digne. Tota la nostra força seguirà al carrer per defensar aquestes mesures contra el monstre de la banca,  com ho hem fet fins ara.

– En les properes setmanes, tindrem una reunió amb alcaldia, habitatge i serveis socials d’aquesta ciutat per aprofundir en aquest desplegament i fer-hi incloure noves línies de treball.

– Per últim, esperem que aquest govern municipal “del canvi” estigui disposat a desobeir si algun dia la llei 24/2015, que ja està amenaçada, es tomba. Li prenem la paraula i no acceptarem cap retrocés.

 

Cc70oE4W0AElub1